Χορηγία & συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα Φούρνων Ικαρίας

fournoi dytes

fournoi dytes

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων της EUROBROKERS, η εταιρεία μας συμμετείχε ως χορηγός στο ετήσιο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μαζί με την ομάδα των διεθνών δυτών αρχαιολόγων, συμμετείχε ως εθελοντής δύτης ο Πρόεδρος της EUROBROKERS Γιώργος Κούμπας.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη γενική διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιώργου Κουτσουφλάκη, επικεντρώθηκε στην αχαρτογράφητη περιοχή μεταξύ της Θύμαινας και των Φούρνων και διήρκησε μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος ήταν ο εντοπισμός αρχαίων ναυαγίων που στη συνέχεια θα μπορούν να συγκροτήσουν ένα υποβρύχιο μουσείο.

Σημειώνεται ότι οι δύο προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες οδήγησαν στον εντοπισμό 45 ναυαγίων, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως το 19ο αιώνα. Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει το αρχιπέλαγος των Φούρνων την πλουσιότερη σε ναυάγια θάλασσα της Ελλάδας και μια από τις πλουσιότερες της Μεσογείου. Μέχρι σήμερα έχει διερευνηθεί ποσοστό μικρότερο από το 15% της συνολικής ακτογραμμής που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Περισσότερα